Home » Blog » Geen categorie » Gezamenlijk dineren en duurzame dromen delen: Gijsbrecht Future Festival

Gezamenlijk dineren en duurzame dromen delen: Gijsbrecht Future Festival

door | 6 dec, 2019 | Geen categorie

Het geluid van klinkende wijnglazen, scheppende lepels en kletsende kinderen komt uit de groen gekleurde pop-up store tijdens het duurzame diner dat plaatsvond, woensdag 20 november, ter ere van het “Future festival Gijsbrecht”.
Het diner werd georganiseerd door het bestuur van de winkeliersvereniging van de Gijsbrecht, en door een zestal kinderen bereid met “geredde groenten”, dit alles onder leiding van Hester Gietelink van de Natuurkeuken. Het doel van de avond: “Gezamenlijk dineren en duurzame dromen delen”, aldus organisator van het diner en bestuurslid van de ondernemersvereniging Renske Schriemer.
Het dertigtal genodigden bestond uit onder andere buurtbewoners, wethouders, bestuur- en raadsleden en natuurlijk Gietelink en haar kleine keukenhulpjes. Gietelink, geeft workshops over natuurvoeding en kookt het liefst met enkel lokale, verse en biologische seizoensproducten die bij voorkeur zo min mogelijk verpakkingen bevatten, maar dat blijkt een flinke uitdaging wanneer ze voor ruim dertig man moet koken met “no waste” uit de supermarkt, waar je helaas niet om verpakkingen heen kunt. Maar alles is beter dan het eten inclusief verpakkingen weggooien! Tijdens de opening van het Future Festival, noemde ze kaas net zo schadelijk als rundvlees, maar bij het bereiden van het wijkdiner een dag later gebruikt ze wel fetakaas. “Hoofdzakelijk de koe is belastend. Fetakaas is anders, dat wordt door schapen gemaakt. Deze workshop gaat over duurzaam en lekker koken voor dertig personen met producten die we aangeboden hebben gekregen van de Gijsbrecht en anders zouden worden weggegooid” licht ze toe.
Tijdens het avondmaal vertellen verschillende sprekers verhalen over duurzaamheid. Een van die sprekers is Anne van Roij (45), moeder van drie kinderen, waaronder hulpkok Jet (10) en haar zoon. Van Roij vertelt de impact die het besluit van haar oudste dochter Isa (14) had, toen ze op zesjarige leeftijd besloot niet langer vlees te willen eten. “Het klimaat verandert in rap tempo, echter merkten we dat we door een tekort aan informatie niet goed wisten wat we konden veranderen. Het besef dat slechts tweeënvijftig jaar geleden het eerste plastic zakje werd geproduceerd en vandaag de dag Coca Cola alleen al honderdtwintig biljoen plastic flessen per jaar produceert, baart me enorme zorgen. Wij eten inmiddels thuis allemaal vegetarisch. We oogsten groenten bij Biologische Tuinderij Land en Boschzigt, laten flessen zuivel hervullen bij de biowinkel, nemen bakjes mee om groente in af te wegen en mee terug naar huis te nemen en zowel schoonmaak-, als douche producten hebben we vervangen door natuurlijke oplossingen. De grootste vijand in een duurzaam leven is tijd. Ik denk dat we met zijn allen de tijd moeten maken om steeds een beetje duurzamer te worden.”
“Duurzaamheid gaat over keuzes maken. Je kunt kiezen waar je jouw boodschappen doet en wat je in je mandje legt. We vormen met zijn allen een systeem en kunnen gezamenlijk klimaatverandering tegengaan.” Met deze woorden sluit Schriemer de avond af.

Tekst mede tot stand gekomen door studente Journalistiek van de Hogeschool Utrecht

Gerelateerde artikelen

Zevenbladquiche

Zevenbladquiche

Heb jij in de tuin of bij je in de buurt in de vrije natuur veel zevenblad staan? Dit kun je heel goed gebruiken in de keuken! Maak er bijvoorbeeld...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *