Home » Blog » Geen categorie » Straatpraat: De Natuurkeuken in actie

Straatpraat: De Natuurkeuken in actie

door | 6 dec, 2019 | Geen categorie

In november werd ik geinterviewd voor de “Straatpraat” van de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum, leukste winkelstraat van ‘t Gooi!

Straatpraat: De Natuurkeuken in actie

Hoewel zij geen winkelpand op de Gijsbrecht heeft, is Hester Gietelink van De Natuurkeuken wel actief hier. Zo gaf zij deze week in het kader van het Gijsbrecht Future Festival –duurzaamheid- een workshop met en voor kinderen om te koken met geredde groenten en gezonde producten. Ook verzorgde zij de “no waste” hapjes bij de opening op dinsdag.

Roots

Hester (Den Haag, 1975), in Bilthoven opgegroeid, studeerde Notarieel Recht aan de Universiteit van Utrecht, afgerond in 2001. Ze werkte jaren als kandidaat-notaris op de Zuidas en daarna bij een groot advocatenkantoor in Amsterdam op de afdeling ‘Human Resources’. Een aantal jaren woonde ze in onze hoofdstad, maar verhuisde in 2009 naar de Fabritiuslaan in Hilversum; met haar man Olaf. “Het Gooi heeft meer groen, bovendien zijn de verbindingen met Amsterdam prima en gingen we groter wonen”. Hester en Olaf hebben twee dochters van 11 en 8 jaar en een zoontje van 7.

Zorgzaam

Deze laatste kreeg niet lang na zijn geboorte helaas de diagnose “Syndroom van West”, een ernstige vorm van epilepsie bij baby’s, die 24 uur per dag aanwezig is en daardoor de ontwikkeling van baby’s stopt. De oorzaak bleek een stofwisselingsziekte, die effect heeft op de hersenen. Een zware verstandelijke beperking was het gevolg. Jarenlange ziekenhuisbezoeken en revalidatie volgden en door de intensieve zorg die dat van haar man en van haar vroeg, kon Hester het niet combineren met een baan in loondienst en dus stopte ze een tijd met werken. Inmiddels gaat het met behulp van therapie en speciaal onderwijs naar omstandigheden goed met hem.
In die periode was er weinig vrolijks en Hester wilde graag wat positieve afleiding vinden door ‘wat leuks’ te gaan doen. Altijd al had zij interesse in gezonde voeding en koken. Met drie jonge kinderen was zij hier nog meer mee bezig en dus koos zij voor de opleiding tot natuurvoedingskundige, waarvan zij na drie jaar het diploma behaalde: in 2015. Het bereiden van gezonde maaltijden heeft ze van haar moeder afgekeken. Als kind had Hester al interesse in koken: ze vroeg zelfs kookboeken voor haar verjaardag!

Bekookt

In 2015 startte zij haar eigen bedrijf, ‘de Natuurkeuken’, dat zich richt op catering, kookworkshops en voedingsadvies. Ze merkte al snel dat er veel belangstelling was voor koken met gezonde, natuurlijke producten. Vooral ouders met jonge kinderen klopten culinair bij haar aan. In 2016 heeft zij, om nog beter te leren koken, de opleiding tot Natuurvoedingskok gedaan aan de Groene Kookacademie. Inmiddels gaan de zaken heel goed en behoren ook veel bedrijven tot haar klantenkring.
Hester werkt ongeveer even veel thuis als op locatie. Thuis heeft ze de keuken flink uitgebreid en een grote koeling in de kelder geplaatst. ‘Op locatie’ betekent: bij mensen thuis voor bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of workshop, tot bedrijfskeukens en kookstudio’s. En laatst was zij een weekend lang ‘health chef’ bij een yogaretraite op ‘de Hoorneboeg’, alias ‘de duurzame broedplaats van Hilversum’. Daarnaast werkt(e) ze voor en met ondernemers op onze straat, zoals soepen en taarten aanleveren voor ‘Sees’ en ‘spreads en dips’ aan de helaas verdwenen ‘AA Ekostore’ en ze heeft ook op onze Trots Markt gestaan. Haar klanten werft ze via de sociale media of via mond-op-mondreclame. Als zelfstandig ondernemer krijgt ze gemiddeld zo’n twee opdrachten per week, variërend van een lunchbuffet en borrelhapjes voor bekenden uit de buurt tot walking diners voor grote groepen. “Ik koop en kook alles zelf en lever het bij klanten af.”

Lekker shoppen

Naast koken geeft ze workshops (kooklessen), niet alleen om gezond en lekker eten te bereiden, maar ook met een inhoudelijke insteek: waarom natuurlijk eten gezond voor je is en lekker. Per maand gaat het om zo’n twee workshops van ongeveer drie uur per les, waarbij het deelnemersaantal ligt tussen de 5 tot wel 60 deelnemers; wat natuurlijk een grondige voorbereiding en een goede organisatie vereist.
Een heel aardig voorbeeld van een succesvolle workshop noemt Hester die aan diabetespatiënten, die zij gaf in Hilversum-Noord: een aantal van hen kwam zelfs van hun medicatie af, dankzij (haar) goede voeding! In januari start weer zo’n serie kooklessen voor diabetici: geïnteresseerden kunnen zich bij Hester aanmelden! (zie onderaan)

Gezond en wel

Natuurvoeding is onbewerkt, lokaal, van het seizoen, vers, zo veel mogelijk biologisch en goed voor dier, mens en milieu. Met zo min mogelijk vlees; als ze toch vlees gebruikt, wil ze wel weten waar het vandaan komt. Er is in de houding ten opzichte van voeding wel een verschuiving gaande: wilde men een jaar of tien geleden nog weten of het voedsel dat men bereidde, wel ‘gezond’ was, tegenwoordig is steeds meer de vraag: ‘is het goed voor mens, dier en milieu?’ Toen ze begon aan haar opleiding was de aandacht voor gezonde voeding nog niet zo groot maar daarin is de laatste jaren veel veranderd, “je wordt in de media doodgegooid met informatie over dit onderwerp”.

Geprijsd en geprezen

In het kader van duurzaamheid, organiseerde de gemeente Hilversum een prijsvraag onder de titel ‘Hilversum 100’: wie komt met duurzame ideeën en initiatieven? Er werden tien geldprijzen uitgeloofd, van welke Hester er één won. Zij diende het plan in om vijftig amateurkoks, ‘thuiskoks’, te leren om vegetarisch te koken. “Vlees eten heeft enorme impact op het milieu en vegetarisch koken is nog niet zo makkelijk, hoor. Veel mensen denken dat het al genoeg is om hun stukje vlees weg te laten; of ze gooien overal kaas of eieren overheen. Om aan voldoende eiwitten te komen zijn peulvruchten en noten vrijwel onontbeerlijk. En met wat kennis van plantaardige eiwitten en kruiden kun je er echt iets heel lekkers van maken”. Met haar gewonnen prijs gaat ze de genoemde workshops in januari 2020 geven –steeds in Hilversum-, in de keukens van ‘de Hoorneboeg’ en ‘de Groene Afslag’. De gemeente Hilversum biedt de cursus ‘natuurlijk koken’ gratis aan belangstellenden aan. Wil je als thuiskok meedoen? Laat het haar weten!

Kook- punt

Bij de prijsuitreiking waren Chantal en Renske van de Winkeliersclub ook aanwezig, want die had ook een aardige prijs gewonnen; een geldprijs om het “Gijsbrecht Future Festival” te organiseren. Zij benaderden Hester om op onze straat tijdens dit festival haar fraaie kookkunsten te demonstreren. Dat werd dus onder meer de kookcursus voor kinderen, waarin gekookt wordt met ongebruikt voedsel van de winkeliers op de Gijsbrecht. Het thema ‘no waste’ houdt ook in dat geleerd wordt om geen voedsel weg te gooien, maar met etensrestjes – vooral groenten- juist wat lekkers te maken! Stop de voedselverspilling dus.

Erop uit

Hester in niet gauw van de kook: “Het aardige van dit werk is dat het heel gevarieerd is; ik kom op veel verschillende plekken en bij uiteenlopende families en bedrijven, terwijl ik vrijwel altijd te maken heb met opgewekte mensen; zelfs bij een condoleance op een begrafenis kan goed eten nog wat vreugde geven. In feite ben ik fulltime met mijn passie bezig, waarin ik veel creativiteit kwijt kan. Minder leuk is dat het soms wat lastig is dat ik alleen werk en vaak tot ’s avonds laat en in de weekends bezig ben. Maar ja, ik ben verder wel ‘vrij’ en kan mijn agenda leeghouden in schoolvakanties.”

Op smaak gebracht

De Gijsbrecht noemt zij ‘een hele fijne winkelstraat’. “Hier vind je uiteenlopende winkels, van luxe tot gewoon, gevarieerd, met een aangename sfeer. “Ik ga zelden in het centrum winkelen, want ik kan hier bijna alles vinden wat ik nodig heb. Bovendien is het voor mij vertrouwder en intiemer. Daarbij houd ik niet van online winkelen, maar vertoef liever in een ‘warme’ winkel”. “En, lacht ze, misschien begin ik hier ooit nog een eigen bedrijfspand”. De toekomst zal het uitwijzen. Natuurlijk…”

De Natuurkeuken: Natuurlijk gezond!
straatpraat, frans kwantes

Frans Kwantes
18 november 2019

Hester Gietelink
De Natuurkeuken
hester@denatuurkeuken.nl
www.denatuurkeuken.nl
www.facebook.com/natuurkeuken
www.instagram.com/denatuurkeuken

Inspiratie voor een gezond ontbijt:

Granola:

Verwarm 3 eetlepels kokosvet of milde olijfolie met 2 eetlepels honing in een pan. Doe het vuur uit en voeg een zak havervlokken en 2 theelepels kaneel of speculaaskruiden toe. Goed mengen. Vervolgens verdeel je het mengsel op een bakplaat. 10 min in een voorverwarmde oven op 180 graden, dan husselen en zonnebloempitten, pompoenpitten en gemengde noten toevoegen. Nog 2 minuten in de oven en klaar is de granola! Naar smaak kun je nog rozijnen toevoegen. In een afgesloten pot is de granola lang houdbaar. Heerlijk met kwark of yoghurt!

Gerelateerde artikelen

Boerenkoolsmoothie

Boerenkoolsmoothie

In de wintermaanden kan onze weerstand wel een extra boost gebruiken. Veel (seizoens)groenten en vruchten eten helpt goed om verkoudheden en griep...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *