Kids koken duurzaam diner

Wortels vliegen rond in de keuken van wijnhandel Mijn Hemel. Een zestal kinderen snijdt en snippert enthousiast, en soms driftig, geredde groenten. Dit alles ter voorbereiding op het buurtdiner ter ere van het “Future Festival Gijsbrecht”, dat de dag ervoor aftrapte. Het menu: een vegetarische stoofpot, salades en appelkruimeltaart toe.

Jet (10) staat een aubergine te snijden, terwijl ze trots vertelt hoe haar moeder aanwezig was bij de Hilversum100 en wat voor impact dat heeft gehad op haar gezin. “Thuis eten we vegetarisch. Producten weggooien omdat er een datum op staat die is verstreken vind ik maar onzin. Ze zouden in winkels per product moeten beslissen of het wel of niet goed is. Als het beschimmeld is, dan snap ik het wel, maar in andere gevallen niet. Ik denk dat heel veel mensen ontzettend blij met het eten zouden zijn, maar ja de voedselbank mag het ook niet aannemen… Het zullen wel weer regels zijn…” Keet (9) is het daar mee eens. “Als het lelijk is, is het toch niet altijd vies!?” Joep (9) voegt op luide toon, enthousiast toe: “Gelukkig hebben ze nu wel buitenbeentjes bij Albert Heijn!”, maar volgens Maren (9) – een rossig, wat terughoudend, meisje met sproetjes, dat over duurzaamheid meer dan menig volwassene blijkt te weten- gaat dat de plastic soep niet verhelpen. “Zeeschildpadden hebben maar één neusgat en kunnen door rietjes, die in de oceaan terecht komen, dood gaan. Daarom heb ik mijn hele straat wel eens schoongemaakt van al het straatafval!” Vertelt ze stralend.

Het diner dat later plaatsvindt in de groen gekleurde pop-up store naast wijnhandel Mijn Hemel, staat in het thema van “no waste”. Geheel volgens het thema van het festival: duurzaamheid. Zo’n driekwart van de producten gebruikt voor het diner, zouden anders zijn weggegooid door Albert Heijn en Sligro. Hester Gietelink, eigenaresse van de Natuurkeuken en organisator van de kinderkookworkshop, heeft de groenten echter slechts eenmalig mee kunnen nemen, ze vertelt: “Het is echt een uitzondering op de regel. Dit is omwille van alle formaliteiten die gebonden zijn aan het weggeven van producten die officieel niet goed meer zijn.” Gietelink is sinds 2015 bezig met de Natuurkeuken. Haar missie: mensen gezonder, duurzamer en lekker te leren eten en koken.

Ook al staat de avond in thema van no waste, is toch een kwart van de producten bijgekocht. De rozijnen, in plastic verpakt, maar ook de linzen, uit blik, moesten worden bijgekocht “Ja, het zit in plastic en blik. De producten waar we mee koken moeten van de Gijsbrecht komen, voor het festival,” aldus Gietelink. Zelf eet ze eens per week vlees, omdat haar kinderen dit heel lekker vinden, maar wel enkel biologisch. Ze gebruikt liever geen vleesvervangers, daar is ze, naar eigen zeggen, niet enthousiast over. “Nee, daar zit veel meuk in, het is vaak zwaar bewerkt én er zit een plastic verpakking omheen. Dat is niet duurzaam. Ik gebruik liever peulvruchten en noten.”

Tekst mede tot stand gekomen door studente Journalistiek van de Hogeschool Utrecht

Recente artikelen

Gezamenlijk dineren en duurzame dromen delen: Gijsbrecht Future Festival

Het geluid van klinkende wijnglazen, scheppende lepels en kletsende kinderen komt uit de groen gekleurde…

5 jaar geleden

Straatpraat: De Natuurkeuken in actie

In november werd ik geinterviewd voor de "Straatpraat" van de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum,…

5 jaar geleden

De Natuurkeuken wint Hilversum100 duurzaamheidsprijs

In het M-Mediagebouw werden 10 oktober de prijzen van de Hilversum100 Challenge 2019 uitgereikt aan…

5 jaar geleden

Zevenbladquiche

Heb jij in de tuin of bij je in de buurt in de vrije natuur…

9 jaar geleden

Oranje worteltaart met sinaasappeltopping

Komen jullie al in oranje sferen? Morgen is het zover: Koningsdag, tijd om iets in…

9 jaar geleden

Boerenkoolsmoothie

In de wintermaanden kan onze weerstand wel een extra boost gebruiken. Veel (seizoens)groenten en vruchten…

9 jaar geleden