Zachte speculaasbrokken: Sinterklaas recept

Ik ben gek op al het lekkers in de sinterklaastijd en ga direct watertanden bij de geur van speculaas. Helaas bevat dit lekkers uit de winkel ook veel suikers en toevoegingen. Eigenlijk is de smaak van koek- en speculaasspecerijen al zo sterk dat een baksel niet veel zoetmiddel nodig heeft. Dus goed nieuws: als je hier veel van gebruikt bij het bakken, kun je eigenlijk heel verantwoord sinterklaas snoepen!

In dit recept zitten drie eetlepels koek- en speculaasspecerijen. Wat zit daar eigenlijk in? Het is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Het worden vaak koekkruiden genoemd maar de officiële benaming is “koekspecerijen” omdat de genoemde ingrediënten geen kruiden zijn, maar specerijen. Het verschil is dat kruiden gedroogde of verse bladeren van planten zijn. Deze zijn meestal mild van smaak. Specerijen zijn vaak intenser van smaak en worden gemaakt van andere delen van planten (zoals gemalen wortels of bast). Ze komen van ver terwijl kruiden in onze achtertuin groeien.

Anyway, de specerijen máken de smaak van deze zachte speculaasbrokken. Voor een extra zoete touch heb ik ahornsiroop gebruikt. Je kunt dit ook vervangen door een ander vloeibaar natuurlijk zoetmiddel. Experimenteer er vooral mee en kijk wat je het lekkerst vindt!

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram havermeel
  • 4 eieren
  • 150 gram kwark
  • 50 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 8 eetlepels ahornsiroop
  • 3 eetlepels koek- en speculaasspecerijen
  • 3 eetlepels water
  • 2 theelepels wijnsteen bakpoeder
  • snufje zout
  • ongebrande amandelen (ongeveer 30 stuks)
  • bakblik en roomboter om het bakblik in te vetten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix alle ingrediënten behalve de amandelen door elkaar. Stort het beslag in een ingevet bakblik. Leg de amandelen in een patroon bovenop het beslag (zie ook de foto), zodat je er als het klaar is brokken van kunt snijden met steeds één amandel erop. Zet het ongeveer 35 minuten in de oven. Als het te hard gaat kun je de temperatuur iets terugdraaien. Iets laten afkoelen, brokken snijden en smullen maar!

Delen
Gepubliceerd door:
Joas Schurer

Recente artikelen

Kids koken duurzaam diner

Wortels vliegen rond in de keuken van wijnhandel Mijn Hemel. Een zestal kinderen snijdt en…

5 jaar geleden

Gezamenlijk dineren en duurzame dromen delen: Gijsbrecht Future Festival

Het geluid van klinkende wijnglazen, scheppende lepels en kletsende kinderen komt uit de groen gekleurde…

5 jaar geleden

Straatpraat: De Natuurkeuken in actie

In november werd ik geinterviewd voor de "Straatpraat" van de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum,…

5 jaar geleden

De Natuurkeuken wint Hilversum100 duurzaamheidsprijs

In het M-Mediagebouw werden 10 oktober de prijzen van de Hilversum100 Challenge 2019 uitgereikt aan…

5 jaar geleden

Zevenbladquiche

Heb jij in de tuin of bij je in de buurt in de vrije natuur…

9 jaar geleden

Oranje worteltaart met sinaasappeltopping

Komen jullie al in oranje sferen? Morgen is het zover: Koningsdag, tijd om iets in…

9 jaar geleden