Hoeveel kun jij er afvinken? In het kort: Advies nieuwe Richtlijnen Goede Voeding!

Op 4 november 2015 heeft de Gezondheidsraad het advies voor de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding gepubliceerd. Naar aanleiding hiervan zal het Voedingscentrum de Schijf van Vijf aanpassen.

Het advies in het kort:

– Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
– Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
– Eet wekelijks peulvruchten
– Eet ten minste 15 gram ongezouten noten [1] per dag
– Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt [2]
– Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
– Drink dagelijks drie koppen thee [3]
– Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
– Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën [4]
– Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
– Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
– Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
– Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
– Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
– Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt [5]

Hoeveel kun jij er afvinken? In grote lijnen kan ik me vinden in de adviezen en sluiten ze goed aan bij natuurvoeding. Ik heb wel een paar kanttekeningen, zie mijn voetnoten! Voor meer info zie: https://www.gezondheidsraad.nl/nl.

[1] ongebrande en ongezouten noten

[2] of kwark of karnemelk, bij voorkeur zure zuivel

[3] Hier wordt bedoeld: zwarte of groene thee: bewezen is dat dit gunstig is voor de bloeddruk en beroertjes voorkomt.

[4] Eet vooral roomboter en gebruik daarnaast veel plantaardige oliën, zoek naar een goede balans tussen verzadigde en onverzadigde vetten.

[5] Voor iedereen ouder dan 4 zou ik adviseren om in de wintermaanden (oktober-april) 10 microgram per dag vitamine D te suppleren.

 

Delen
Gepubliceerd door:
Joas Schurer

Recente artikelen

Kids koken duurzaam diner

Wortels vliegen rond in de keuken van wijnhandel Mijn Hemel. Een zestal kinderen snijdt en…

5 jaar geleden

Gezamenlijk dineren en duurzame dromen delen: Gijsbrecht Future Festival

Het geluid van klinkende wijnglazen, scheppende lepels en kletsende kinderen komt uit de groen gekleurde…

5 jaar geleden

Straatpraat: De Natuurkeuken in actie

In november werd ik geinterviewd voor de "Straatpraat" van de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum,…

5 jaar geleden

De Natuurkeuken wint Hilversum100 duurzaamheidsprijs

In het M-Mediagebouw werden 10 oktober de prijzen van de Hilversum100 Challenge 2019 uitgereikt aan…

5 jaar geleden

Zevenbladquiche

Heb jij in de tuin of bij je in de buurt in de vrije natuur…

9 jaar geleden

Oranje worteltaart met sinaasappeltopping

Komen jullie al in oranje sferen? Morgen is het zover: Koningsdag, tijd om iets in…

9 jaar geleden