Op 4 november 2015 heeft de Gezondheidsraad het advies voor de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding gepubliceerd. Naar aanleiding hiervan zal het Voedingscentrum de Schijf van Vijf aanpassen.
Het advies in het kort:
– Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
– Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
– Eet wekelijks peulvruchten
– Eet ten minste 15 gram ongezouten noten [1] per dag
– Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt [2]
– Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
– Drink dagelijks drie koppen thee [3]
– Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
– Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën [4]
– Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
– Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
– Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
– Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
– Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
– Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt [5]
Hoeveel kun jij er afvinken? In grote lijnen kan ik me vinden in de adviezen en sluiten ze goed aan bij natuurvoeding. Ik heb wel een paar kanttekeningen, zie mijn voetnoten! Voor meer info zie: https://www.gezondheidsraad.nl/nl.
[1] ongebrande en ongezouten noten
[2] of kwark of karnemelk, bij voorkeur zure zuivel
[3] Hier wordt bedoeld: zwarte of groene thee: bewezen is dat dit gunstig is voor de bloeddruk en beroertjes voorkomt.
[4] Eet vooral roomboter en gebruik daarnaast veel plantaardige oliën, zoek naar een goede balans tussen verzadigde en onverzadigde vetten.
[5] Voor iedereen ouder dan 4 zou ik adviseren om in de wintermaanden (oktober-april) 10 microgram per dag vitamine D te suppleren.
0 Reacties