Oranje worteltaart met sinaasappeltopping

Komen jullie al in oranje sferen? Morgen is het zover: Koningsdag, tijd om iets in dit thema te bakken! Deze worteltaart is een gezonde variant van de befaamde carrotcake. Hij bevat een flinke hoeveelheid wortel, is gezoet met palmsuiker en de topping is op smaak gemaakt met sinaasappelschil. Omdat er volkoren speltmeel in zit, is het best een zware taart. Je zou er ook voor kunnen kiezen om ‘m op een bakplaat te maken en er dan kleine brokken van te snijden. Hoe dan ook: vanwege de heerlijke smaak is deze taart of plaatcake een feestje op zich. Ook na Koningsdag een fijn recept om nog heel vaak te maken!

Ingrediënten:

250 gram wortel of winterpeen

2 eieren

100 gram palmsuiker

175 gram gesmolten roomboter

225 gram volkoren (spelt)meel

2 tl wijnsteenbakpoeder

2 tl kaneel

1 tl nootmuskaat

100 gram gehakte walnoten, snufje zout

1,5 el water

 

Voor de topping:

150 gram zachte roomkaas

2 tl geraspte (biologische) sinaasappelschil

2 el rijststroop

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rasp de wortel.

Klop de eieren, palmsuiker en roomboter luchtig.

Meng in een kom de volkorenmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel, nootmuskaat, walnoten, water en het zout.

Voeg het meel beetje bij beetje bij het luchtige eimengsel.

Vet een taartvorm in of bekleed deze met bakpapier en vet het papier in.

Doe het beslag in de ovenschaal en zet de worteltaart ongeveer 45 minuten in de oven.

Haal de taart uit de oven en laat deze goed afkoelen.

Meng voor de topping de roomkaas, sinaasappelschil en rijststroop.

Bestrijk de taart met de topping. Als extra versiering kun je nog wat lange, smalle slierten sinaasappelschil of wortel bovenop de topping leggen.

En..de taart is klaar!

Geniet en een hele fijne Koningsdag!

 

Delen
Gepubliceerd door:
Joas Schurer

Recente artikelen

Kids koken duurzaam diner

Wortels vliegen rond in de keuken van wijnhandel Mijn Hemel. Een zestal kinderen snijdt en…

5 jaar geleden

Gezamenlijk dineren en duurzame dromen delen: Gijsbrecht Future Festival

Het geluid van klinkende wijnglazen, scheppende lepels en kletsende kinderen komt uit de groen gekleurde…

5 jaar geleden

Straatpraat: De Natuurkeuken in actie

In november werd ik geinterviewd voor de "Straatpraat" van de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum,…

5 jaar geleden

De Natuurkeuken wint Hilversum100 duurzaamheidsprijs

In het M-Mediagebouw werden 10 oktober de prijzen van de Hilversum100 Challenge 2019 uitgereikt aan…

5 jaar geleden

Zevenbladquiche

Heb jij in de tuin of bij je in de buurt in de vrije natuur…

9 jaar geleden

Boerenkoolsmoothie

In de wintermaanden kan onze weerstand wel een extra boost gebruiken. Veel (seizoens)groenten en vruchten…

9 jaar geleden