Komen jullie al in oranje sferen? Morgen is het zover: Koningsdag, tijd om iets in dit thema te bakken! Deze worteltaart is een gezonde variant van de befaamde carrotcake. Hij bevat een flinke hoeveelheid wortel, is gezoet met palmsuiker en de topping is op smaak gemaakt met sinaasappelschil. Omdat er volkoren speltmeel in zit, is het best een zware taart. Je zou er ook voor kunnen kiezen om ‘m op een bakplaat te maken en er dan kleine brokken van te snijden. Hoe dan ook: vanwege de heerlijke smaak is deze taart of plaatcake een feestje op zich. Ook na Koningsdag een fijn recept om nog heel vaak te maken!
Ingrediënten:
250 gram wortel of winterpeen
2 eieren
100 gram palmsuiker
175 gram gesmolten roomboter
225 gram volkoren (spelt)meel
2 tl wijnsteenbakpoeder
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
100 gram gehakte walnoten, snufje zout
1,5 el water
Voor de topping:
150 gram zachte roomkaas
2 tl geraspte (biologische) sinaasappelschil
2 el rijststroop
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rasp de wortel.
Klop de eieren, palmsuiker en roomboter luchtig.
Meng in een kom de volkorenmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel, nootmuskaat, walnoten, water en het zout.
Voeg het meel beetje bij beetje bij het luchtige eimengsel.
Vet een taartvorm in of bekleed deze met bakpapier en vet het papier in.
Doe het beslag in de ovenschaal en zet de worteltaart ongeveer 45 minuten in de oven.
Haal de taart uit de oven en laat deze goed afkoelen.
Meng voor de topping de roomkaas, sinaasappelschil en rijststroop.
Bestrijk de taart met de topping. Als extra versiering kun je nog wat lange, smalle slierten sinaasappelschil of wortel bovenop de topping leggen.
En..de taart is klaar!
Geniet en een hele fijne Koningsdag!
0 Reacties