Heerlijke brownies (recept)

Ik ben gek op chocola, je kan me hier ‘s nachts voor wakker maken, mjammie. Het liefst eet ik pure chocola. Om de naam ‘puur’ te krijgen moet er minstens 54% cacao in de chocola zitten. Bij meer dan 65% cacao spreken we van ‘extra bitter’. Cacao is afkomstig van een cacaoboon en bevat mineralen als kalium, fosfor, koper, ijzer, zink en magnesium én zit boordevol anti-oxidanten en flavonoïden. Daarnaast bevat cacao serotonine, een feel good stofje dat zorgt voor een geluksgevoel. Al met al genoeg redenen om regelmatig van een goed stuk chocola te genieten!

Deze brownies zijn een feest voor de smaakpapillen! De sterke chocoladesmaak in combinatie met de lekkere volle structuur zullen je verrassen en het leukste komt nog…het hoofdingrediënt is kikkererwten. Wat…?! Ja echt, je leest het goed. Krijg je meteen weer wat peulvruchten binnen.

Veel succes met maken en geniet ervan!

Ingrediënten:

500 g gare kikkererwten

200 g pure chocolade (liefst 70% cacao of meer) op kamertemperatuur

15 medjooldadels

4 eieren

100 g boter op kamertemperatuur

3 theelepels wijnsteenbakpoeder

Snufje zout

Ongeveer 20 walnoten als versiering

Optioneel: Kokosrasp

 

 

Hoe maak je het?

Warm de oven voor op 180 graden. Ontpit de medjool dadels en maal ze samen met de kikkererwten zo fijn mogelijk in de keukenmachine. Maal er vervolgens de boter, eieren, wijnsteenbakpoeder, zout en de chocolade (in kleine stukjes gebroken) doorheen tot je een glad beslag hebt. Vet een bakvorm van ongeveer 20×30 cm goed in met boter. Stort het deeg in de bakvorm en druk de walnoten in een mooi patroon zachtjes in het deeg. Zet ongeveer drie kwartier in de oven en laat vervolgens goed afkoelen met een theedoek eroverheen om te voorkomen dat het uitdroogt. Snijd in mooie brokken en versier eventueel met kokosrasp. Gekoeld blijven deze brownies dagenlang goed maar dan zijn ze waarschijnlijk allang op!

Bekijk reacties

  • Bij de Aldi hebben ze hele lekkere pure chocolade het heet 'Moser Roth' 85% cacao en het heeft maar 20gr koolhydraten, waarvan suikers 14gr.
    Ik ben dol op dit recept, dank je wel!

    • Wat leuk dat je zo enthousiast bent over dit recept! En ja, de 85% cacao chocola van Moser Roth ken ik, deze is heerlijk!

      • Ja, nu had ik met een duimpje willen antwoorden, maar dat kan alleen met facebook.
        ;-D

Delen
Gepubliceerd door:
Joas Schurer

Recente artikelen

Kids koken duurzaam diner

Wortels vliegen rond in de keuken van wijnhandel Mijn Hemel. Een zestal kinderen snijdt en…

5 jaar geleden

Gezamenlijk dineren en duurzame dromen delen: Gijsbrecht Future Festival

Het geluid van klinkende wijnglazen, scheppende lepels en kletsende kinderen komt uit de groen gekleurde…

5 jaar geleden

Straatpraat: De Natuurkeuken in actie

In november werd ik geinterviewd voor de "Straatpraat" van de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum,…

5 jaar geleden

De Natuurkeuken wint Hilversum100 duurzaamheidsprijs

In het M-Mediagebouw werden 10 oktober de prijzen van de Hilversum100 Challenge 2019 uitgereikt aan…

5 jaar geleden

Zevenbladquiche

Heb jij in de tuin of bij je in de buurt in de vrije natuur…

9 jaar geleden

Oranje worteltaart met sinaasappeltopping

Komen jullie al in oranje sferen? Morgen is het zover: Koningsdag, tijd om iets in…

9 jaar geleden